خواص سویای ماکارونی
ارزش غذایی سویا ماکارونی بالاست و به همین دلیل فواید زیادی برای بدن دارد. از جمله اثرات این ماده خوراکی روی بدن میتوانیم به چربیسوزی، کاهش علائم یائسگی در زنان، تقویت عضلات و پیشگیری از آلزایمر اشاره کنیم. علاوهبراین مصرف روزانه 50 گرم سویا میتواند قدرت جسمانی شما را افزایش دهد و به بهبود قوای جنسی مردانه و تنظیم هورمونهای زنانه کمک کند. البته این موارد تنها بخش کوچکی از خواص سویا هستند؛ از این رو در این مطلب میخواهیم به دیگر موارد فواید این دانه خوراکی هم اشاره کنیم.
جدول ارزش غذایی سویا
سویا سرشار از پروتئین و مواد معدنی مختلفی است که بدن به آنها نیاز دارد. چیزی در حدود 8 اسیدآمینه ضروری بدن در میان ترکیبات این دانه دیده میشوند. جدول زیر مربوط به ارزش غذایی سویا ماکارونی در 100 گرم آن است:
کالری | 446 | پروتئین | 36 گرم |
سدیم | 2 میلیگرم | ویتامین C | 10% |
پتاسیم | 1.797 میلیگرم | کلسیم | 27% |
کربوهیدرات | 30 گرم | آهن | 87% |
فیبر | 9 گرم | ویتامین B6 | 20% |
قند | 7 گرم | منیزیم | 70% |
مهمترین خواص سویای ماکارونی
با مشاهده جدول ارزش غذایی سویا به خوبی میتوان اثرات این ماده خوراکی را روی سلامتی بدن درک کرد. در این بخش میخواهیم به مهمترین خواص سویای ماکارونی بپردازیم:
- مصرف سویا به دلیل داشتن فیبر زیاد باعث ایجاد حس سیری میشود؛ درنتیجه انتخاب خوبی برای رژیم لاغری است.
- دومین اثر سویا روی بدن کاهش کلسترول است. اصلیترین ترکیباتی که در سویا باعث کاهش کلسترول خون میشوند، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک هستند که هر دو کاهشدهنده چربی خون بهشمار میآیند.
- سویا از پوکی استخوان جلوگیری میکند. این دانه دارای فیتواستروژن است که وظیفه جذب کلسیم در بدن را به عهده دارد و کمبود این ماده در بدن را جبران میکند.
- سویا روی قند خون هم تاثیر خود را میگذارد. در این دانه مقادیر زیادی منیزیم و ایزوفلاون وجود دارند که باعث کاهش حساسیت بدن به انسولین میشوند. درنتیجه به افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند، توصیه میشود که سویا را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
- مصرف سویا روی مرطوب شدن پوست هم اثر میگذارد. این ماده غذایی به دلیل وجود اسید آمینههایی مانند لیسیتین و ویتامین E به سلامت پوست کمک زیادی خواهد کرد.
- سویا در تنظیم هورمونهای بدن هم نقش زیادی دارد. فیتواستروژن موجود در این ماده، فعالیت هورمون استروژن در بدن را کپی میکند و درنتیجه نقش تنظیمکننده هورمونهای زنانه را به عهده دارد.
- میتوانیم سویا را مادهای موثر در درمان سرطان هم بدانیم. مادهای به اسم ژنیستئین در این دانه وجود دارد که از ایجاد سرطان پستان و پروستات جلوگیری میکند و اجازه نمیدهد سلولهای سرطانی رشد کنند.
- درنهایت نیز کاهش علائم یائسگی را میتوانیم در میان خواص این دانه ببینیم. بهطور مثال بیماریهای قلبی، چاقی، گُر گرفتگی، افسردگی، بیخوابی و دیابت با مصرف روزانه این دانه کاملا قابل کنترل هستند.
چه غذاهایی را میتوان با سویا درست کرد؟
اکنون که با خواص سویا برای بدن آشنا شدیم، باید به دنبال روشهای استفاده آن باشیم. سویا را میتوان همانند آجیل هم مصرف کرد و طعمهای مختلف آن در آجیلفروشیها وجود دارد؛ اما استفاده از آن برای درست کردن انواع غذاها نیز بسیار رایج است. در ادامه به چند نمونه از غذاهای متداولی اشاره خواهیم کرد که امکان پخت آنها با سویا هم وجود دارد:
سویا با ماکارونی
یکی از غذاهایی که تقریبا همه ما آن را با گوشت چرخکرده درست میکنیم، ماکارونی است؛ اما شما میتوانید طرز تهیه ماکارونی با سویا را هم امتحان کنید. برای پخت این غذا باید سویا را داخل مایه ماکارونی بریزید. سپس آن را با ماکارونیهای پخته و آبکششده مخلوط کنید. استفاده از سویا به جای گوشت در مایه باعث میشود تا افراد گیاهخوار هم بتوانند آن را همچون غذایی خوشمزه در رژیم غذایی خود قرار دهند. در نظر داشته باشید که سویا برای درست کردن این غذا باید کمی تفت داده شود.
کتلت سویا و سیبزمینی
یکی دیگر از گزینههای پیشروی شما، استفاده از سویا برای درست کردن کتلت است. در این روش از سویای خیسشده که با میکسر له شده است، استفاده میشود. در مواد اولیه این نوع کتلت تخممرغ، ادویههای دلخواه، سبزیهای معطر و… هم بهکار میروند و مایه نهایی به شکل دلخواه سرخ میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. کتلت سرخشده درنهایت با انواع سبزیجات قابل سرو است و هم طعم خوب و هم فواید زیادی برای بدن در پی خواهد داشت.
خوراک سویا
غذای دیگری که با استفاده از سویا تهیه میشود، خوراک سویاست. این غذا طعم تندی دارد و مواد اولیه برای درست کردن آن شامل آرد ذرت، پاپریکا، فلفل هندی، فلفل سیاه، سیر، زنجبیل، سس سویا، سس فلفل قرمز، پیاز، ذرت نیمپز، فلفلهای رنگی، آب لیمو، نمک و پیازچه هستند. درنهایت نیز غذای آمادهشده به شکل خوراک در کنار انواع سبزیجات معطر سرو میشود.
ترکیب نودل و سویا
نودل هم یکی از غذاهای آماده پرطرفدار است که میتوان آن را با روشهای مختلفی تهیه کرد. یکی از این دستورالعملها، استفاده از سویا در پخت این غذاست. البته در این روش به جای خود سویا از سس آن استفاده میشود که هم بهصورت آماده در بازار موجود است و هم میتوان آن را در منزل تهیه کرد. استفاده از سیبزمینی و سبزیجات دلخواه نیز طعم نهایی این غذا را بهتر میکنند.
خوراک پوره سیبزمینی با سویا
برای افرادی که گیاهخوار هستند یا به دنبال غذایی سالم میگردند، خوراک پوره سیبزمینی انتخاب خوبی است. برای درست کردن آن باید سیبزمینی و سویا در آب بجوشند و سپس همراه با هم له شوند. پس از آن نیز ادویهها اضافه میشوند و با کمی روغن زیتون یا کره، بافت نهایی آن شکل میگیرد. در این غذا مقادیر زیادی فیبر، ویتامین و مواد معدنی هم وجود دارد که پس از میل کردن جذب بدن خواهد شد.
کوفته سویا
کوفته هم یکی از غذاهای پرطرفدار است که میتوان آن را با استفاده از سویا درست کرد. مواد اولیه برای درست کردن این غذا شامل پیاز، نمک، زردچوبه، فلفل، مرزه، شوید، آرد نخودچی، تخممرغ و زرشک هستند. درنهایت این ترکیبات با یکدیگر مخلوط میشوند و به شکل کوفته درمیآیند. این کوفتهها پس از تفت داده شدن در روغن، به قابلمه حاوی آب جوش منتقل خواهند شد. برای درست کردن این غذا میتوانید از سبزیجات دیگر هم استفاده کنید.
خورش قیمه با سویا
غذاهایی مثل قیمه را هم میتوان با سویا تهیه کرد. در این طرز تهیه، سویا نقش گوشت چرخکرده را بازی میکند و طعم بینظیری به غذا میبخشد. البته باید حتما قبل از شروع مراحل تهیه غذا، سویا را 2 ساعت در آب خیس کنید و با آب سرد بشویید. سپس آن را در مرحله آخر درست کردن قیمه به قابلمه اضافه کنید. این غذا برای گیاهخواران انتخابی ایدهآل است.
دلمه سویا
دلمه سویا نیز غذای دیگری است که میتوان برای درست کردن آن از سویا استفاده کرد. سویا در این غذا جایگزین گوشت میشود و باید آن را به مواد میانی دلمه اضافه کرد. درنهایت نیز این مواد داخل برگ دلمه قرار میگیرند و پیچیده میشوند تا برای طی مراحل پخت درون قابلمه گذاشته شوند.
عدس پلو با سویا
برای سرو عدسپلو معمولا از یک لایه گوشتی روی آن استفاده میشود. در این مایه میتوان به جای گوشت از سویا استفاده کرد. همچنین اضافه کردن ترکیباتی مانند پیاز، آبلیمو، عدس، کشمش، زرشک، آویشن و… نیز طعم نهایی آن را بهتر خواهند کرد. درنهایت نیز مایه آمادهشده روی دیس برنج ریخته و سرو میشود.
چند نکته مهم برای پخت سویا
در پایان این مطلب تصمیم گرفتیم تا درباره ترفندهای پخت سویا نیز نکاتی را بیان کنیم:
1. قبل از آنکه سویا را به مواد موجود در غذای خود اضافه کنید، آن را برای مدتی در آب گرم قرار دهید تا بافتش نرم شود. این کار به پخت سریعتر سویا نیز کمک میکند.
2. قبل از اضافه کردن سویا به غذا، آن را برای مدت کوتاهی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. در این صورت طعم نهایی سویا بهتر خواهد شد.
3. در هربار استفاده از سویا میتوانید روش خاصی را برای پخت آن انتخاب کنید. سرخ کردن، تفت دادن یا پختن سویا باعث ایجاد بافت و طعمی متفاوت در غذای شما خواهد شد.
4. افزودن سبزیجات و ادویههای گوناگون به غذاهای حاوی سویا، طعم نهایی آن را بهتر میکند.
5. هنگام درست کردن غذا با استفاده از سویا حتما به زمان پخت دقت کنید. سویا باید کاملا نرم و پخته شود و زمان مورد نیاز برای این فرایند، به نوع دانه استفادهشده در آن بستگی دارد.
بهترین غذا را در سریعترین زمان سفارش دهید…
در سالهای اخیر استفاده از سویا در رستورانها هم بسیار رواج پیدا کرده است که این موضوع در رستورانهای گیاهی بیشتر دیده میشود. کافی است اپلیکیشنهای سفارش آنلاین غذا مانند اسنپفود را باز کنید تا با لیستی از این مجموعهها روبهرو شوید. بهطور مثال غذاهایی مثل برگر سویا، خوراک سویا، لازانیای سویا، کباب سویا و حتی پیتزاهای سبزیجات و سویا در این دسته از غذاها به چشم میخورند که امکان انتخاب آنها را خواهید داشت. شما چه غذاهایی را با سویا درست میکنید که از طعم آنها راضی هستید؟
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید